Huawei и Ericsson се договориха за кръстосано лицензиране Кръстосано лицензиране на

...
Huawei и Ericsson се договориха за кръстосано лицензиране Кръстосано лицензиране на
Коментари Харесай

Основните конкуренти в 5G сключиха споразумение за патенти

Huawei и Ericsson се договориха за кръстосано лицензиране 

Кръстосано лицензиране на патенти ще подтиква здравословното развиване на телеком промишлеността (снимка: CC0 Public Domain)

Двата водещи производителя на телекомуникационно съоръжение Huawei и Ericsson подписаха дълготрайно световно съглашение за кръстосано лицензиране на патенти за необятен набор от стандарти като 3GPP, ITU, IEEE и IETF стандарти за 3G, 4G и 5G клетъчни технологии.

Споразумението обгръща съответните продажби на мрежова инфраструктура и потребителски устройства на двете компании, като дава на всяка от тях световен достъп до патентованите стандартизирани технологии на другата страна.

“Като съществени участници в патентите от значително значение за стандарта (ПСЗС) за мобилна връзка, фирмите признават цената на интелектуалната благосъстоятелност на другата страна и това съглашение основава по-силна патентна среда. То свидетелства и за уговорката, зад който и двете страни застават – а точно, че интелектуалната благосъстоятелност би трябвало да бъде съответно зачитана и защитавана ”, съобщи Алън Фан, началник на отдела за интелектуална благосъстоятелност на Huawei.

През последните 20 години Huawei има главен принос за главните ИКТ стандарти, в това число тези за клетъчни, Wi-Fi и мултимедийни кодеци, акцентират от компанията. През 2022 година китайският производител оглави класацията на претендентите на Европейското патентно ведомство по брой подадени поръчки за патенти – с цели 4 505 броя.
още по темата
Същевременно Huawei е и собственик, и реализатор на ПСЗС, като се стреми да предприеме уравновесен метод към лицензирането. Чрез сключване на съглашението с Ericsson компанията дава и получава достъп до основни технологии.

„ Това съглашение е резултат от интензивни полемики, които подсигуряват, че ползите както на притежателите на патенти, по този начин и на изпълнителите, се обслужват заслужено. Нашият ангажимент за шерване на водещи софтуерни нововъведения ще подтиква здравословното и стабилно развиване на промишлеността и ще даде на потребителите по-стабилни артикули и услуги ”, добави Фан.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР